duminică, 27 mai 2012

PONTA, ATACAT DE LIBERALUL VOSGANIAN: AM PROMIS FARA OUG-URI


Cei care l-au sfătuit că poate lua banii primăriilor au greşit

Guvernul Ponta nu s-a ţinut de cuvânt şi a început să folosească practica ordonanţelor de urgenţă, scrie vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, într-un atac pe blogul său la adresa premierului. El aminteşte că USL tot critica practica folosirii ordonanţelor de urgenţă la guvernele susţinute de PDL şi apreciază că decizia Curţii Constituţionale în cazul OUG-ului prin care Guvernul Ponta retrăgea banii daţi de Guvernul Ungureanu primăriilor a făcut ca actualul Guvern să "debuteze atât de timpuriu cu "palmaresul" actelor socotite drept neconstituţionale".

“În box, a număra până la 10 înseamnă K.O. În politică, înseamnă O.K. A fi încrâncenat şi a fi înţelept sunt două stări ale spiritului uman adesea contradictorii. Între lupta armată şi lupta politică e o anume diferenţă. Multe dintre marile bătălii despre care am învăţat la istorie s-au încheiat odată cu apusul soarelui şi ele au decis soarta combatanţilor pe parcursul unei singure zile. În schimb, soarta unei lupte politice se decide pe termen lung. De aceea, mai mult decât în orice alt fel de luptă, în politică înţelepciunea trebuie să predomine în faţa încrâncenării", pare a-i recomanda liberalul premierului social-democrat.
El face trimitere la ordonanţa privind reţinerea fondurilor atribuite primăriilor de către fostul Guvern Ungureanu.
“Exemplul OUG 15/2012 este pilduitor în acest sens. Dacă Guvernul ar fi numărat până la zece înainte de a o emite, nu s-ar fi trezit în situaţia de a debuta atât de timpuriu cu "palmaresul" actelor socotite drept neconstituţionale", atrage atenţia vicele liberal.
Vosganian enumeră, rând pe rând, şi ceea ce el socoteşte a fi greşelile noii guverrnări.
“Întâi de toate, am promis că nu mai dăm ordonanţe de urgenţă. În al doilea rând, cei care l-au sfătuit pe primul ministru că se poate să ia banii primăriilor, pentru că şi cei dinaintea noastră au făcut-o, l-au sfătuit greşit. Cei de dinainte, când au luat banii, au făcut-o după ce anul bugetar se încheiase, nu în timpul exerciţiului bugetar. E drept că puteau să lase primăriilor banii, nu aprob această măsură, mai ales că banii aceia daţi în 2008 aveau cam aceleaşi destinaţii, acoperirea datoriilor şi investiţiile. Dar, dacă voiau – şi, din păcate,au vrut-o – puteau lua banii necheltuiţi până la 31 decembrie 2008. M-am numărat printre criticii acelei HG 255. Modul în care, de pildă, Guvernul a alocat, către primăriile din mediul urban, sumele exclusiv către oraşele conduse de primari PD, UNPR sau UDMR a fost scandalos. Dar nu putem îndrepta o eroare printr-o altă eroare. Dacă facem ca ei, riscăm să ajungem ca ei. Noi trebuie să fim diferiţi, mai ales că vin nişte alegeri parlamentare la care vom cere românilor să voteze altceva decât ce au avut în ultimii trei ani. Iar acel altceva ne obligă să ne dezbărăm de încrâncenare şi să ne înţelepţim", recomandă Vosganian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs