marți, 1 noiembrie 2011

1 NOIEMBRIE, de astazi intra in vigoare legea privind cauciucurile de iarna


Incepand de astazi, puteti fi amendati, daca nu aveti autoturismul echipat cu anvelope pentru sezonul rece, atunci cand circulati pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau gheata. Va oferim astazi, intr-o sinteza utila, toate informatiile importante despre tipul cauciucurilor acceptate, numarul lor, dar si despre cum le va verifica politia rutiera.

Soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Asadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului.

Reprezinta „contraventie, conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, nefacandu-se referire (in textul actului normativ - n.red.) la o anumita perioada a anului”.


In cazul in care incalcati aceste prevederi, riscati sa ramaneti fara certificatul de inmatriculare, dar si sa platiti o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, punctul-amenda este in valoare de 67 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile sunt cuprinse intre 603 si 1.340 de lei.


Ce cauciuri sunt acceptate si cate trebuie sa aveti

Singurele anvelope de iarna acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Literele M si S reprezinta initialele cuvintelor englezesti "mud" and "snow", care inseamna "noroi (namol)" si, respectiv, "zapada".

“Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de zapada (M+S, M.S., M&S)”, explica Ministerul Transporturilor in recentul comunicat publicat pe pagina de internet a institutiei.


Reprezentantii de la minister mai atrag atentia ca nu sunt recomandate anvelopele de iarna second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care inaltimea profilului lor este mai mica de 4 mm.


In ceea ce priveste numarul cauciucurilor de iarna pe care un autoturism trebuie sa le aiba in dotare, atunci cand circula pe drumurile publice acoperite de zapada, polei sau gheata, actul normativ nu mentioneaza o anumita cifra, de unde tragem concluzia ca masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe toate cele patru roti. Singura mentiune expresa se refera la vehiculele transport de marfa de peste 3,5 tone si cele de transport de persoane cu peste noua locuri pentru care este intr-adevar stipulat ca trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna numai pe axele de tractiune.


Ce mai impune Ordonanta

Potrivit OG nr. 5/2011, vehiculele de transport de marfa de peste 3,5 tone si cele de transport de persoane cu peste noua locuri trebuia sa mai aiba montate pe rotile de tractiune, pe langa anvelope de iarna, si lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Incalcarea acestor prevederi se pedepseste cu retinerea talonului auto si amenda cuprinsa intre 2.500 si 4.000 de lei.

“Daca fapta constatata are ca efect si blocarea unui sector de drum, sanctiunea contraventionala este de 5.000 - 8.000 lei plus costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat”, atrage atentia Ministerul Transporturilor.

Av. Sorina Jalba

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs