sâmbătă, 28 martie 2009

Prefectul Ungureanu nu mai calcă pragul P.S.D.


Proaspăt uns în cea mai importantă funcţie din judeţ, prefectul Valeriu Ungureanu caută să nu provoace comentarii inutile, un gest pe care l-a promis că-l va face fiind acela să nu mai intre în sediul Partidului Social Democrat. Decizia a fost luată nu pentru că ar fi în vreun clinci cu conducerea P.S.D. Buzău, aşa cum le-ar plăcea unora să creadă, ci pentru că îi interzice legea. Valeriu Ungureanu este ferm convins că, pe parcursul mandatului său de prefect, vor exista guri rele care vor aduce fel de fel de critici, din reflex. Imediat după depunerea jurământului, prefectul Valeriu Ungureanu a oferit, în exclusivitate săptămânalului DIRECT, un interviu pe care-l reproducem integral mai jos.

Conducerea P.S.D. i-a confirmat aşteptările

Reporter : Anul acesta, de trei ori aţi fost la un milimetru de a fi numit prefect. După cele trei amânări mai speraţi să ajungeţi prefect sau vă gândeaţi să renunţaţi ?
Valeriu Ungureanu: În cele aproximativ trei luni nu am cedat inclusiv pentru că am avut ferma convingere că cineva va face dreptate vis-a-vis de opţiunea mea încununată de încrederea acordată de întreaga organizaţie judeţeană a P.S.D., în structura ei ca autoritate statutară.
Rep.: În perioada cât veţi fi prefect, veţi mai trece pragul sediului P.S.D.?
V.U.: Aş intra în contradicţie cu prevederile legii. Atât timp cât un jurământ m-a responsabilizat odată cu numirea în această funcţie, sigur că nu voi încălca sub nici o formă prevederile legii.
Rep.: La scurt timp după ce a-ţi depus jurământul, l-am auzit pe deputatul PD – L Cezar Preda cum v-a asigurat de tot sprijinul. În paralel, am observat absenţa de la festivitate a doi foşti colegi de partid, deputaţii P.S.D. Carmen Moldovan şi Adrian Mocanu. Cum comentaţi ambele aspecte?
U.V.: Întreaga activitate de investire a subsemnatului în cursul acestei după-amieze (vineri, 20.03.2009 – n.r.) s-a formalizat, din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor, în jurul orei 13.00 – 13.30 şi, ca atare, nu am avut posibilitatea de-a extinde invitaţiile decât la un număr restrâns de persoane, şi anume acelora care aveau posibilitatea de a fi prezente în trei – patru ore de când le-am adresat invitaţia. Cât îl priveşte pe domnul deputat Cezar Preda, o s-o spun mereu că, în calitatea mea de reprezentant al Guvernului, şi reţinând că Guvernul este sub control parlamentar, nu voi face niciodată distincţie între parlamentarii din circumscripţia electorală a judeţului Buzău.

Rocada directorilor mai are de aşteptat, dar nu mult

Rep. : Actualii directori ai instituţiilor deconcentrate, dar şi cei nominalizaţi să le preia funcţiile, se uită lung spre Prefectură. În cât timp credeţi că instituţiile-n cauză vor funcţiona din nou la capacitate maximă?
U.V.: Începând de astăzi (vineri, 20.03.2009 – n.r.), voi evalua, timp de maximum o săptămână, stadiul activităţii serviciilor deconcentrate. În legătură cu faptul că există două categorii de şefi ai serviciilor deconcentrate, şi anume cei aflaţi în funcţii şi viitorii/posibilii, aşa cum au fost ei responsabilizaţi de către cele două formaţiuni politice (P.S.D. şi P.D. – L., n.r.), trebuie să avem răbdarea necesară pentru ca, în funcţie de cadrul legal, să aibă loc această posibilă schimbare.
Rep.: Cum veţi colabora cu actualii subprefecţi, dat fiind faptul că au avut o cu totul altă culoare politică decât cea a dumneavoastră?
U.V.: Nu mă gândesc decât la o echipă sudată pentru că, aşa cum spune şi legea, un prefect este ajutat şi nu obstrucţionat de doi subprefecţi. Vom căuta să fim o adevărată echipă, una unită şi nu una dezlânată.
Rep.: Ce se va întâmpla cu fosta conducere a Prefecturii?
U.V. : Odată cu aplicarea principiului mobilităţii, cei doi subprefecţi au trecut în categoria inspectorilor guvernamentali, ei făcând parte din Secretariatul general al Guvernului. Începând de astăzi (vineri, 20.03.2009 – n.r.), la fel s-a întâmplat şi cu domnul Gabriel Balaban, el devenind tot inspector guvernamental.

Se aşteaptă la critici nefundamentate

Rep.: V-aţi gândit că vor exista voci printre adversarii dumneavoastră politici care să vă acuze că-i favorizaţi pe membrii partidului din care aţi făcut parte, în detrimentul celorlalte persoane?
U.V.: Posibil să apară persoane care să afirme, poate care chiar să acuze, că subsemnatul a favorizat pe cineva, secvenţial sau nu. Este posibil să se întâmple aşa ceva pentru că trăim totuşi într-o ţară în care dreptul la opinie, nu neapărat motivată şi explicită, este garantat. Asigur cetăţenii că atât eu, cât şi colegii mei, nu vom face asemenea greşeli.

Controalele nu se vor baza pe răzbunări

Rep.: Bănuiesc că-n perioada de dinainte de-a ajunge prefect aţi intrat în posesia unor informaţii legate de posibila ilegalitate a unor hotărâri administrative emise de instituţii ce-şi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Buzău. Dacă este aşa, ce veţi întreprinde în consecinţă?
U.V. : Eu îmi exercit activitatea începând de aici încolo şi nu retroactiv. Există un singur lucru de remarcat: actele emise până la un moment dat au produs efecte, şi dacă împotriva lor, cumva considerate ilegale, nu s-au luat măsuri de atac în instanţa de contencios... Nu am un anumit grafic de control. În faţa Instituţiei Prefectului, toate pleacă din acelaşi block – start aşadar, în Instituţia Prefectului judeţului Buzău, toate actele pornesc din aceeaşi situaţie. Se controlează legalitatea lor. Nu ne-am gândit şi nu ne-am programat controale către o anumită primărie sau consiliu local.
Rep. : Pe raza judeţului Buzău, care ar fi instituţia publică ce are cele mai multe sau cele mai grave probleme ?
U.V. : Este doar o supoziţie pe care parcă nu aş exprima-o pentru că problemele sunt cauzate şi de starea economică din ultimul timp din România. Pe raza judeţului Buzău, serviciile care au ceva probleme, dar nu imputabile lor ca disfuncţionalitate, ar fi cele din resortul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Rep.: Ori de câte ori le este greu, oamenii înjură Guvernul, indiferent de culoarea sa politică. Ce veţi întreprinde pentru ca, la Buzău, Guvernul să nu fie înjurat, aşadar nici dumneavoastră, ca reprezentant al său în teritoriu?
U.V.: În plan local, apreciez că voi avea o bună colaborare cu organele abilitate, iar dacă nu, sigur dacă nu este cumva un arătat cu degetul ceea ce spun eu, vor fi luate măsuri în consecinţă.

Se va retrage din linia întâi din 2012?!

Rep.: Unde vă vedeţi după alegerile parlamentare din 2012?
U.V.: După acele alegeri, sigur, în condiţiile finalizării mandatului la termen, mă voi regăsi undeva alături de nepoţi şi de familie.Rep.: Vă mulţumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs