miercuri, 15 aprilie 2015

DETALIUL LEGAL care i-ar putea scăpa pe şoferi de HINGHERII DE MAŞINI

 Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor dezbate pe 25 mai sesizarea Avocatului Poporului cu privire la lipsa unui punct de vedere unitar al instanţelor din România, când vine vorba despre procesele şoferilor care contestă ridicările de maşini parcate neregulamentar. Avocatul Poporului arată că această activitate se bazează pe hotărâri de consilii locale emise ilegal şi că doar o parte din judecătorii din România ţin cont de acest lucru, în verdictele lor, atunci când sunt sesizaţi de şoferii care se consideră nedreptăţiţi.


  Avocatul Poporului arată că hotărârile de consilii locale care reglementează activitatea de ridicare a maşinilor sunt emise ilegal, pentru că vin să legifereze peste Codul Rutier – lege cu forţă juridică mai mare, care nu prevede cum trebuie să se desfăşoare ridicarea maşinilor. Practic, o hotărâre de consiliu local legiferează în locul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, lucru ilegal.
Consiliile locale vin să stabilească regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, lucru pe care ar trebui, conform Codului Rutier, să îl stabilească Regulamentul de aplicare al Codului Rutier (ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002), mai explică Avocatul Poporului în sesizarea sa. Acest lucru nu se întâmplă însă, Regulamentul nu abordează problema ridicării maşinilor, astfel că această pedeapsă administrativă, deşi este prevăzută de Codul Rutier, nu ar trebui să aibă aplicare practică, pentru că nu este descrisă de lege.


  Judecătorii români fie sunt de acord cu acest punct de vedere, expus de Avocatul Poporului şi de cei mai mulţi şoferi care atacă în instanţă deciziile Poliţiei Locale de a le ridica maşinile parcate neregulamentar, fie consideră în verdictele lor că administraţiile locale pot să decidă ce vor, inclusiv în acest domeniu, dat fiind că au abilitatea stabilită de lege de a emite acte administrative.
Avocatul Poporului cere instanţei supreme, în acest recurs în interesul legii depus la ÎCCJ în februarie 2015, să decidă asupra unui punct de vedere unitar, pe care instanţele din România să îl adopte în astfel de cazuri. Completul care judecă recursurile în interesul legii va lua în discuţie această sesizare în şedinţa din 25 mai, după ce pe 24 aprilie va primi raportul de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs