duminică, 28 iulie 2013

Opt orase vor gazdui noile directiile regionale ale finantelor. Numele lor au fost facute publice!!!

Cele opt orase in care isi vor avea sediul directiile regionale ale finantelor publice, infiintate in locul celor 42 de structuri judetene, au fost stabilite de Guvern in sedinta din aceasta saptamana, cand Executivul a adoptat proiectul de reorganizare a Fiscului, dupa ce a initiat, inca din luna iunie, un amplu proces de restructurare a institutiei.
Reorganizarea ANAF a inceput in luna iunie, cand Guvernul a aprobat OUG nr. 74/2013 care prevede restructurarea din temelii a agentiei. Una dintre principalele modificari prevazute in actul normativ este desfiintarea celor 42 de directii judetene ale finantelor publice si infiintarea in locul acestora a unor directii regionale ale finantelor publice, institutii publice cu personalitate juridica, a caror arie de competenta va corespunde celor opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Practic, noile directii regionale se vor infiinta prin transformarea directiilor generale a finantelor publice dintr-un judet, prin fuziunea prin absorbtie a celorlalte directii generale judetene ale finantelor publice din aria de competenta.
Pe langa desfiintarea finantelor publice locale, ordonanta de urgenta stabileste ca Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor se reorganizeaza ca structuri fara personalitate juridica in cadrul ANAF, urmand ca atributiile celor doua structuri sa fie preluate de un nou organism, Directia Generala Antifrauda Fiscala.
Pentru a implementa restructurarea ANAF, guvernantii au aprobat, miercuri, o hotarare prin care cadrul actual de organizare si functionare a Fiscului va putea fi corelat cu dispozitiile OUG nr. 74/2013. Elaborarea unui nou act normativ era necesara pentru ca documentul vechi care reglementeaza activitatea autoritatii fiscale nu mai are aplicabilitate, in conditiile in care guvernantii au aprobat ordonanta de urgenta privind reorganizarea ANAF.

Unde vor avea sediul directiile generale regionale?

Actul normativ adoptat de Guvern in sedinta de miercuri prevede crearea unui nou palier ierarhic la nivel teritorial. Astfel, activitatea la nivel teritorial se reorganizeaza in opt directii regionale ale finantelor publice, institutii publice cu personalitate juridica, dupa cum precizeaza si un comunicat al Ministerului Finantelor. Acestea vor fi infiintate prin transformare a opt directii generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti in care va fi stabilit sediul directiei generale regionale, prin fuziunea prin absorbtie a celorlalte directii judetene ale finantelor publice din aria de competenta.
Guvernantii au hotarat ca orasele in care isi vor avea sediul directiile generale regionale ale finantelor publice sunt
  • Iasi,
  • Galati,
  • Ploiesti,
  • Craiova,
  • Timisoara,
  • Cluj-Napoca,
  • Brasov,
  • Bucuresti.
Reprezentantii MFP au explicat in comunicatul de presa ca motivele pentru care au ales aceste orase au fost ponderea economica semnificativa a municipiilor, nivelul realizat al veniturilor bugetare si numarul de contribuabili ridicate si criteriul geografic.
"In ceea ce priveste structura de administrare fiscala existenta la nivel judetean, este important de mentionat faptul ca aceasta nu se modifica substantial, intrucat administratia finantelor publice aflata in municipiul resedinta de judet va prelua o mare parte din atributiile vechii directii generale a finantelor publice judetene", mentioneaza comunicatul. Mai mult, potrivit documentului, deplasarea competentelor catre nivelul regional nu este insotita de delocalizarea in totalitate a personalului.
Sursa citata mai precizeaza ca atributiile directiilor generale regionale vor fi de coordonare a administratiilor fiscale judetene, preluand doar functiile suport necesare desfasurarii activitatii administratiilor fiscale judetene. In plus, administratiile fiscale judetene vor continua sa functioneza in aceleasi locatii.

Care sunt localitatile in care vor functiona directiile regionale antifrauda fiscala?

Planul de reorganizare a ANAF prevede ca atributiile Autoritatii Nationale a Vamilor si a Garzii Financiare urmeaza sa fie transferate unei noi entitati, Directia generala antifrauda fiscala, cele doua structuri fiind si desfiintate.
Potrivit proiectului aprobat de Guvern, aceasta directie va avea atributii de prevenire si de combatere a evaziunii fiscale si a fraudei fiscale si vamale, iar in cadrul ei vor functiona directii regionale antifrauda fiscala.
Guvernantii au stabilit ca sediul acestor structuri regionale antifrauda va fi in localitati din zone "care prezinta riscuri ridicate de evaziune fiscala sau in zone limitrofe frontierelor ", comunicatul Finantelor mentionand: Suceava, Constanta, Alexandria, Targu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu, Bucuresti.
"De asemenea, personalul relocat in cadrul Directiei generale antifrauda fiscala va fi foarte atent selectat pe criterii de profesionalism si integritate, in asa fel incat sa inregistreze rezultate bune in prevenirea si combaterea evaziunii si a fraudei fiscale si vamale", se arata in comunicat.
Conform aceleiasi surse, intregul proces de reorganizare a ANAF se va desfasura in limita numarului de posturi ocupate in prezent.

Cum vor fi afectati contribuabilii de reorganizarea ANAF? Opinia specialistilor

Potrivit specialistilor contactati de AvocatNet.ro, procesul de reorganizare a ANAF nu va genera schimbari majore in relatia dintre ANAF si contribuabili.
Restructurarea in sine nu ar trebui sa ingreuneze procedurile fiscale, ci sa reduca costurile administrative ale ANAF oferind contribuabililor servicii de asistenta fiscala de calitate, ne-a declarat Ionut Simion, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania. De asemenea, inregistrarea, declararea si plata online a taxelor si impozitelor va usura procesul de conformare cu legislatia fiscala si va incuraja conformarea voluntara.
"In practica, insa, daca aceasta reorganizare nu este insotita si de o modernizare a sistemelor de declarare si plata a obligatiilor fiscale de catre contribuabil, poate cauza destul de multe neajunsuri pentru contribuabili", atentioneaza consultantul PwC.
In acelasi timp, Madalin Niculeasa, avocat specializat in Drept fiscal in cadrul Niculeasa Litigators Tax Regulatory, mentioneaza ca infiintarea Directiilor regionale fiscale nu are consecinte substantiale asupra activitatii uzuale a contribuabilului, iar aceasta deoarece directiile judetene, preluate de directiile regionale, aveau atributii mai mult de coordonare, interactionand mai putin cu contribuabilul.
"Modificarile aduse de OUG nr. 74/2013 sunt modificari care au la baza ratiuni bugetare si mai putin eficientizarea activitatii de colectare a creantelor fiscale sau a relatiei cu contribuabilul. Sub acest din urma aspect, ordonanta contribuie nesemnificativ la eficientizarea relatiei fisc-contribuabil", puncteaza Niculeasa.

Ce spun Finantele?

In timp ce specialistii in fiscalitate nu vad schimbari importante in relatia dintre autoritatea fiscala si contribuabili, unii reprezentanti ai ANAF din teritoriu sunt de alta parere. Acestia au declarat, recent, citati de presa centrala, ca in urma reorganizarii agentiei, relatia dintre Fisc si contribuabili va fi afectata, cei din urma fiind nevoiti sa se deplaseze la directiile generale regionale in vederea indeplinirii obligatiilor sau a rezolvarii problemelor aparute.
In replica, Ministerul Finantelor a precizat ca administratiile fiscale judetene nu se desfiinteaza si nici nu renunta la functiile suport pentru contribuabili, activitatea acestora, in relatia cu contribuabilii, ramanand neschimbata.
Mai exact, directiile generale regionale vor coordona administratiile fiscale judetene care isi vor desfasura activitatea in aceleasi locatii, iar relatia cu contribuabilii nu va fi afectata.
Potrivit reprezentantilor Finantelor, obiectivele reorganizarii au fost implementarea unei noi strategii de resurse umane si simplificarea procesului decizional. Concret, aceste lucruri se vor realiza, pe de o parte, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifrauda, inspectie fiscala, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de incarcare si, pe de alta parte, prin eliberarea din functie a celor care nu corespund din punct de vedere profesional si al integritatii.

Sursa AvocatNet.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs