miercuri, 25 martie 2009

Bataia, rupta din „raiul” Scolii nr. 3 Rm. Sarat

Degringolada din instituţiile de învăţământ nu ocoleşte nici judeţul Buzău. Săptămâna trecută, Şcoala Generală nr. 3 din Rm. Sărat, din cartierul Zidari a fost teatrul unui scandal care i-a avut în prim plan pe învăţătorul Vasile Dragomir şi pe unul dintre elevii de clasa a III-a, Alex Enciu, dascălul fiind acuzat că l-ar fi tras de urechi şi apoi l-ar fi trântit de bancă pe elevul respectiv. Totul s-ar fi întâmplat în timpul unei ore de curs, când copilul i-ar fi suflat la tablă în două rânduri unei colege, fapt care a atras mânia învăţătorului, care a recurs apoi la măsuri extreme pentru a-l pedepsi pe elevul vinovat. Cazul învăţătorului va fi dezbătut în Consiliul Profesoral din această săptămână, care va lua şi o decizie dacă acuzaţiile împotriva sa se vor dovedi adevărate.
“Mai bine îl ţin cioban la oi, decât să-l trimit la şcoală
ca să mi-l omoare!”
Scandalul a pornit în ziua în care Alex Enciu s-a întors acasă de la şcoală cu buza spartă şi s-a plâns tatălui că a fost bătut de învăţătorul Vasile Dragomir: „Mi-a venit bătut, cu buza spartă şi trântit cu capul de bancă de domnul învăţător”, spune tatăl copilului, care a doua zi a venit val-vârtej la şcoală pentru a cere explicaţii. Incidentele au ajuns şi la urechea directoarei instituţiei de învăţământ, care a promis că va pune acest caz în discuţia Consiliului Profesoral şi a Comisiei de Disciplină, care o să hotărască ce sancţiune va primi învăţătorul în cazul în care va fi găsit vinovat de acuzele care i-au fost aduse. Potrivit statutului cadrelor didactice, învăţătorul ar putea fi sancţionat cu mustrare sau cu reducerea salariului pe o anumită perioadă.
Dar indiferent de decizia Consiliului Profesoral, tatăl copilului nu mai vrea să audă de acest învăţător. “Vreau alt învăţător pentru acest copil. Vreau un transfer la alt învăţător, definitiv, nu pe parcurs sau pe o anumită perioadă. Sunt de acord, băiatul meu merita pedepsit dacă n-a învăţat sau dacă a făcut cine ştie ce prostii la şcoală. Are buza spartă, nici nu mai poate să mănânce. Păi mai bine îl ţin cioban la oi sau îl ţin acasă, decât să-l trimit la şcoală ca să mi-l omoare!”, spune, revoltat, părintele copilului agresat de învăţător.
Vasile Dragomir: “Recunosc că am greşit!”
Dascălul incriminat, învăţătorul Vasile Dragomir, admite că a greşit, dar spune că tatăl elevului exagerează voit incidentul. “Recunosc că am greşit, dar nu l-am bătut, nu l-am omorât, nu-mi explic de ce se exagerează voit acest lucru. De 35 de ani sunt în învăţământ şi ştiu ce înseamnă aşa ceva. Copilul îi tot sufla la tablă unei colege şi m-am dus la el. L-am împins ca să-i iau capul să-l trag de urechi, iar atunci el s-a lovit cu bărbia de bancă. Repet, nu l-am lovit. Asta înseamnă lovire, că l-am tras puţin de urechi?”, se apară învăţătorul, contrazis însă de unul dintre colegii lui Alex, Răzvan: “Domnul învăţător l-a luat de urechi şi l-a trântit de bancă!”
Lucrurile sunt însă mult mai complicate. Incidentul dintre învăţătorul Vasile Dragomir şi elevul Alex Enciu a scos la iveală şi alte amănunte. Se pare că dascălul obişnuieşte din când în când să mai recurgă la astfel de metode şi să-şi lovească elevii cu picioarele în burtă! “Copiilor le este frică să mai vină la şcoală sau să spună acasă ce se întâmplă. Îi trimitem la şcoală să înveţe, nu să fie bătaia de joc a şcolii”, povesteşte din nou tatăl lui Alex Enciu.
|nv`]`torul a lovit, elevul a primit, iar directoarea s-a [ocat!
Chiar şi după ce i-au fost aduse la cunoştinţă faptele, directoarei Şcolii Ge-nerale nr. 3 din Rm. Sărat, Gabriela Târcă, îi este greu să creadă că în instituţia de învăţământ pe care o conduce s-ar fi putut întâmpla astfel de fapte: “Vorbim despre o şcoală de cartier, în care am încercat să aplanez toate conflictele care au fost aici, am făcut tot ce-i omeneşte posibil prin programe de reabilitare. Când am venit aici, şcoala arăta ca o cocină de porci, poate mai rău, dar am făcut în aşa fel încât să o transform într-una primitoare. Sunt de 10 ani în această şcoală şi niciodată n-am avut un asemenea caz. Pe mine mă şochează chestia aceasta. Sunt convinsă că a fost ceva accidental şi că nu o să se mai întâmple niciodată. O să discutăm acest caz în Consiliul Profesoral şi în Comisia de Disciplină, care o să hotărască exact ce sancţiune o să fie”.

Dascălii stau degeaba?!

Scandalul iscat la Şcoala Generală nr. 3 din Rm. Sărat a scos la iveală şi un alt aspect foarte interesant. Din discuţiile purtate între tatăl elevului presupus agresat, fiul acestuia, învăţătorul acuzat şi directoarea şcolii a reieşit că, pentru perioade de timp mai lungi sau mai scurte, învăţătorii rămân fără obiectul muncii, dacă putem spune aşa, elevii fie îmbolnăvindu-se (de gripă, aşa cum s-a întâmplat ultima dată) şi lipsind mai multe zile de la şcoală, fie sunt ţinuţi acasă de către părinţi pentru a-i suplini în treburile gospodăriei. În cele mai fericite cazuri, dacă mai ajung la ore vreo 2 sau 3 elevi! Şi atunci, nu avem cum să nu ne întrebăm: cu ce îşi ocupă timpul cadrele didactice în astfel de situaţii? Ştie cineva de situaţiile respective? Şi dacă da, s-a luat până acum vreo măsură?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs