joi, 20 ianuarie 2011

Ce facultate să faci ca să ai şanse de angajare? Vezi aici ce meserii se caută!


Ai terminat o facultate de inginerie, matematică, farmacie, informatică sau medicină veterinara? Atunci ai toate şansele să lucrezi în domeniul tău! Potrivit unui studiu despre corelarea sistemului de învatamant cu piaţa muncii, acestea sunt profesiile în care cei mai mulţi dintre absolvenţi îşi găsesc un job în domeniul pentru care s-au pregătit. Dacă, în schimb, ai urmat o facultate de limba şi literatura română, de istorie, administraţie publică sau geografia turismului, cel mai probabil vrei lucra într-un domeniu care nu are nicio legatură cu profesia ta.
Cel puţin aşa spun absolvenţii care au terminat o facultate în ultimii cinci ani şi din care doar unii au avut norocul să se angajeze potrivit pregătirii lor.
În ceea ce priveşte părerea tinerilor despre competenţele obţinute în şcoală, majoritatea covârşitoare spune că învaţă meserie la locul de muncă şi că şcoala nu îi pregăteşte pentru a se integra pe piaţa muncii.
Poate de aceea, nici pe angajatori nu-i intereseaza cate diplome are un candidat, ci ce stie sa faca.
Astfel, potrivit studiului dat publicitatii de Consiliul National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor (CNCFPA), peste 60% dintre absolventii unor facultati de cibernetica, inginerie, matematica, teologie sau medicina veterinara s-au angajat, dupa absolvire, in domeniul in care s-au pregatit.
De pe lista extinsa a celor care s-au angajat in domenioul studiat mai fac parte cei care au terminat farmacie, pedagogie scolara sau informatica.
In schimb, aprope jumatate din cei care au terminat o facultate de stiinte politice, relatii internationale, administrarea afacerilor sau turism au raspuns ca, dupa absolvire, au reusit sa se angajeze intr-un domeniu conex celui absolvit.
Acelasi lucru sustin si cei care au terminat facultati din domeniul stiintelor socio-umane, respectiv sociologie, asistenta sociala, limbi moderne sau jurnalism.
Cei care au avut cele mai mici sanse sa profeseze in domeniul studiat la scoala au fost absolventii de limba si literatura romana, istorie, administratie publica sau relatii internationale. Peste 40% din absolventii acestor specializari au declarat ca si-au gasit joburi in domenii care nu au legatura cu specializarea absolvita.
Atat angajatorii cat si absolventii considera ca, in momentul de fara, sistemul de invatamant superior reuseste sa furnizeze absolventilor cunostintele teoretice de care acestia au nevoie, nu insa si abilitatile practice.
Respondentii sunt de parere ca exista o diferenta intre ceea ce ofera facultatile si cerintele de la locul de munca. In consecinta, trei sfeturi dintre absolventi spun ca au nevoie de cursuri de formare sau de pregatire profesionala dupa facultate, doua treimi dintre acestia urmand astfel de cursuri, altele decat master sau doctorat.
Tocmai din acest motiv, angajatorii spun ca sunt mai degraba interesati de competentele pe care le au absolventii cand vin sa se angajeze si mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii. Trei sferturi dintre angajatori sustin ca nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de facultate sau are si diploma de master.
Majoritatea absolventilor – 86%, considera ca au invatat meserie mai degraba la locul de munca si nu la facultate.
Raportat la domeniul in care si-au obtinut licenta, absolventii de stiinte economice sunt cei mai nemultumiti de pregatirea primita in timpul facultatii. La polul opus se afla cei care au terminat arte, arhitectura si urbanism sau sanatate, care se declara multumiti de pregatirea primita, afimand ca i-a ajutat la locul de munca obtinut ulterior.

Simona Galer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs