Terenul de la Baza Voinţa, scos la vânzare!
Ce dedesubturi ascunde aceasta tranzactie?Cel mai controversat proiect de hotărâre supus votului aleşilor locali râmniceni în şedinţa extraordinară de joi s-a dovedit a fi cel referitor la vânzarea prin licitaţie publică a imobilului situat în strada Mihai Eminescu, nr. 2B, format din teren în suprafaţă de 15.596 mp şi construcţii în suprafaţă construită desfăşurată de 651,6 mp, proprietate privată a municipiului.
Până în prezent, terenul şi construcţiile aferente fuseseră concesionate de Primăria Rm. Sărat societăţii SC Vâlceana SRL, controlată de deputatul PNL Titi Holban, fratele primarului Viorel Holban, în acte figurând soţia acestuia, Gica Holban. Având acordul concesionarului, Primăria s-a hotărât să treacă acum la vânzarea prin licitaţie publică. Ca motiv a fost invocat faptul că proprietarul, Primăria Rm. Sărat, nu are bani pentru a investi acolo, în primul rând, iar în al doilea rând din vânzare s-ar obţine o sumă importantă care ar merge la bugetul local. Conform raportului întocmit de expertul evaluator Ioana Sora, valoarea propusă pentru teren şi construcţie este de 1.588.300 lei, adică 375.630 euro, acesta fiind şi preţul de pornire al licitaţiei.
Aşa cum era de aşteptat, proiectul de hotărâre a fost votat in corpore de cei 10 consilieri PNL, dar a primit şi girul celor 3 consilieri locali PSD, ale căror voturi s-au dovedit decisive în momentul votului. PDL şi UPSC (Ionel Tociu) au votat împotriva proiectului, suspectând interese ascunse în această afacere. Aceştia din urmă s-au întrebat cum de este posibil ca cineva care a realizat investiţii destul de mari (29.165 euro, conform aceluiaşi expert evaluator Ioana Sora) este dispus să accepte renunţarea la concesiune şi scoaterea bunurilor la licitaţie şi să aştepte să fie despăgubit de viitorul proprietar.
În documentele pe care consilierii locali le-au avut la dispoziţie apar toate investiţiile pe care SC Vâlceana SRL le-a realizat de când a primit concesiunea, respectiv de la data de 20 martie 2006: terenuri de tenis, minifotbal, fotbal, piscină, restaurant, vestiare, dormitoare pentru sportivi, sală de şedinţe, sală de mese, minibucătărie, grupuri sanitare, duşuri etc.
Caietul de sarcini a făcut şi el obiectul disputelor dintre consilieri, UPSC-istul Ionel Tociu, susţinut de PD-L-istul Ionuţ Iuga cerând ca garanţia de participare la licitaţie să nu fie 5% din valoarea de pornire a licitaţiei, ci 3%, tocmai în ideea de a avea cât mai mulţi participanţi la licitaţie. Amendamentul nu a avut nicio şansă la vot. „E clar, ştiţi deja cumpărătorul!”, a aruncat Tociu către primarul Viorel Holban. „Iar faceţi supoziţii aiurea, ca de obicei!”, a replicat edilul-şef.
Practic, aşa cum au sesizat cei care s-au opus proiectului, odată acesta fiind votat, contractul de concesiune încetează de drept şi oricine doreşte se poate înscrie la licitaţie.
De unde suspiciunile?
Consilierii PD-L şi Ionel Tociu au sesizat şi modul bizar în care s-au stabilit modalităţile de achitare a bunurilor licitate. Acestea sunt fie prin achitare integrală, fie în rate, caz în care cel care cumpără trebuie să achite un avans de cel puţin 25% din preţul stabilit şi rate lunare, eşalonate pe o perioadă de până la 3 ani. „Vorbiţi de situaţie de criză, că aveţi nevoie de bani urgent la bugetul local, dar sunteţi dispus să aşteptaţi 3 ani”, a mai spus Tociu, fără replică de data aceasta din partea primarului, care, dacă suspiciunile apărute în sala de şedinţe, cum că tot SC Vâlceana SRL ar câştiga licitaţia, ar fi pus într-o situaţie inedită: ar perfecta şi semna actele de vânzare-cumpărare cu cumnata sa!
Mihai Baltag
Un asa matrapazlac, greu de crezut.Oare, Consiliul local, altceva decat sa voteze vanzarea orasului mai stie? In Holbanesti nu se mai poate trai. Mai bine la Ferma de aer curat.
RăspundețiȘtergere