sâmbătă, 25 aprilie 2015

Sute de credincioși la prăznuirea Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Sute de credincioși din județele Buzău și Vrancea, dar și din alte colțuri ale țării, au participat sâmbătă, la slujba de pomenire a Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, la mănăstirea cu același nume din județul Buzău.
 După slujba specială de hram, credincioșii au fost invitați la parastasul dedicat ctitorilor mănăstirii Poiana Mărului.
"Este o mănăstire mică, dar cu o tradiție duhovnicească multiseculară. În această oază de credință creștin-ortodoxă, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a creat o școală de înaltă simțire duhovnicească", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu.
La mânăstirea de la Poiana Mărului se află în prezent doar cinci monahii. Potrivit site-ului basilica.ro al Patriarhiei Române, Sfântul Vasile de la Poiana Mărului a reușit să îmbine, în sihăstriile din ținutul Buzăului și Vrancei, asprimea ascetică a vieții călugărești din Sinai și Athos cu experiența mistică a monahismului slav și cu tradiția isihastă de sihăstrie din sutele de schituri și mănăstiri românești. El s-a născut în Ucraina, în 1692, și a venit, cel mai probabil în Țara Românească în timpul lui Constantin Brâncoveanu. De numele Sfântului Vasile de la Poiana Mărului se leagă existența isihasmului românesc.
Cuviosul Vasile și-a dat sufletul în mâinile Domnului în anul 1767, lăsând în urmă numeroși ucenici. Datorită vieții sfinte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 4-5 martie 2003, a hotărât ca starețul de la Poiana Mărului să fie trecut în ceata Cuvioșilor Părinți purtători de Dumnezeu și să fie cinstit la data de 25 aprilie, zi în care a trecut la Domnul.
În 2008, a avut loc un pelerinaj duhovnicesc la mănăstirea Poiana Mărului unde icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni a fost scoasă pentru prima dată din biserica parohială pentru credincioșii sosiți atunci în număr impresionant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs