sâmbătă, 14 februarie 2015

Boşcodeală, condamnat la închisoare, lipseşte pentru prima dată de la o şedinţă a CL Buzău

Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a lipsit, joi, pentru prima dată de când a fost ales în această funcţie, în 1996, de la o şedinţă extraordinară a Consiliului Municipal în care s-a votat bugetul oraşului, el intrând în concediu.
  Joi, a fost programată la Buzău prima şedinţă extraordinară de Consiliul Local Municipal din acest an, în care, printre altele, consilierii locali au avut de aprobat bugetul municipiului.
Pentru prima dată de când a fost ales în funcţia de primar al Buzăului, în anul 1996, primarul Constantin Boşcodeală, condamnat la începutul săptămânii de Judecătoria Braşov la 5 ani de închisoare cu executare, fără ca decizia să fie definitivă, a lipsit de la o astfel de şedinţă.
De altfel, imediat după decizia instanţei, Boşcodeală a declarat corespondentului că îşi va delega atribuţiile de primar către cei doi viceprimari ai Buzăului, Sebastian Radu şi Fănică Bârlă, dar şi că va demisiona din funcţia de preşedinte al PSD Buzău.
 ”Din câte ştiu, domnul Boşcodeală a intrat în concediu de odihnă. Nu ştim pe ce perioadă pentru că nu este treaba noastră să întrebăm acest lucru. Prezenţa dânsului nici nu este obligatorie. Este adevărat că a devenit o cutumă să participe la aceste şedinţe şi ne bucurăm să revină atunci când consideră necesar.  Cert este că Primăria Buzău funcţionează fără probleme, iar noi ca şi viceprimari avem delegate sarcini încă de la preluarea mandatului. În ceea ce îl priveşte pe domnul primar Boşcodeală, speram să revină cât mai repede. Oricum, activitatea Primăriei nu este afectată de lipsa sa”, a declarat, joi, la finalul şedinţei Consiliului Local, viceprimarul municipiului Buzău, Sebastian Radu.
El a mai spus că primarul Constantin Boşcodeală îşi pregăteşte apărarea pentru Curtea de Apel Braşov, unde speră să câştige procesul.
Surse politice spun că Boşcodeală nu a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Buzău, deşi anunţa că va face acest lucru, şi că, cel mai probabil, el aşteaptă întoarcerea din SUA a preşedintelui PSD, Victor Ponta.
Constantin Boşcodeală este la al cincilea mandat de primar al municipiului Buzău, iar din 2010 este liderul organizaţiei judeţene PSD Buzău.
Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat, marţi, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2013, fiind acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei către Fotbal Club Gloria Buzău.
Decizia a fost dispusă de magistraţii Judecătoriei Braşov şi nu este definitivă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei, judecătorul Anda Sânpetru, primarul Buzăului a fost judecat pentru trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, fiind condamnat pentru două dintre acestea, iar pentru cea de-a treia achitat.
Astfel, Boşcodeală a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare şi un spor de pedeapsă de un an, urmând să execute cinci ani de închisoare.
În iulie 2013, Constantin Boşcodeală a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat, printre altele, că ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei Asociaţiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzău
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a lui Boşcodeală pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.
Potrivit procurorilor, în perioada 2002 - 2008, Boşcodeală a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv find societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.
"În cursul anului 2008, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău cu titlu de finanţare nerambursabila - din care suma de 279.496,32 lei reprezintă plăţi directe efectuate către Regia Autonomă Municipală (RAM) Buzău (unitate din subordinea Consiliului local Buzău, la care Asociaţia sportivă avea debite restante). De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău (agent economic privat la care primarul era acţionar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociaţia sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susţină activitatea sportivă a societăţii comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către RAM Buzău, în solidar cu Asociaţia sportivă (suma de 279.496,32 lei)", preciza DNA.
În acest mod, susţin anchetatorii, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.
De asemenea, afirma DNA, la 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Buzău, Boşcodeală a acordat direct, în folosinţă gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participaţiune formate din Asociaţia Sportivă "Voinţa Buzău" şi SC Monte Cris SR. Buzău, bugetul local fiind prejudiciat cu 2.675.555,22 lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 octombrie 2009.
În plus, mai susţin procurorii, începând din 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, primarul a asigurat nelegal folosinţa gratuită a stadionului de fotbal Asociaţiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzău şi, prin intermediul acesteia, SC Fotbal Club Gloria SA. În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului, potrivit sursei citate.
În iunie 2014, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat că a preluat nelegal un teren de 33 de hectare de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, în condiţiile în care primise un alt teren, prejudicul fiind de peste 24 milioane de lei.
Acest dosar este judecat de Tribunalul Dâmboviţa.
În ambele dosare, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor imobile, terenuri şi maşini ale primarului.

Sursa Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs