duminică, 4 august 2013

DOSARUL de fraude al lui Hayssam: Activele Foresta Nehoiu, scoase la licitaţie

Activele SC Foresta Nehoiu - una dintre firmele deţinute de Omar Hayssam - vor fi evaluate şi scoase la licitaţie publică, sumele obţinute urmând să fie folosite pentru achitarea datoriilor către creditori, după ce instanţa de judecată va dispune anularea contractelor frauduloase, informează DIICOT.

În dosarul "Foresta Nehoiu", Omar Hayssam a fost trimis în judecată, alături de alţi inculpaţi, pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidenţelor societăţii ori ascunderea unei părţi din activul societăţii, înfăţişare de datorii inexistente sau prezentarea în registrele societăţii, în alt act ori în bilanţul contabil, a unor sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind săvârşite în vederea diminuării aparente a valorii activelor, potrivit anchetatorilor.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) precizează, într-un comunicat de joi, că la 1 iunie 2005 lichidatorul judiciar al debitoarei SC Foresta Nehoiu SA, desemnat de către Tribunalul Bucureşti, a înregistrat tabelul definitiv al creanţelor împotriva averii debitoarei, valoarea totală fiind de 323.915.244.487 de lei (peste 32 milioane lei în prezent).
"Lichidatorul a inventariat, la data de 19 mai 2005, bunurile care erau înregistrate în evidenţa contabilă a debitoarei şi care urmau a fi evaluate şi valorificate prin licitaţie publică. Pentru reîntregirea patrimoniului SC Foresta Nehoiu SA, la data privatizării, lichidatorul judiciar a instituit sechestru asigurator asupra a 31 active înstrăinate în perioada 21 noiembrie 2001-10 noiembrie 2004. Măsura a fost transmisă Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Buzău pentru înregistrarea în Cartea Funciară", se arată în documentul citat.
De asemenea, la Tribunalul Bucureşti, au fost formulate cereri de anulare a tuturor contractelor de vânzare-cumpărare (terenuri, construcţii, utilaje) încheiate în cei trei ani anterior deschiderii procedurii prevăzută de Legea nr 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului . "Aceste cereri sunt în curs de soluţionare de către judecătorul sindic, în cadrul aceleiaşi proceduri prevăzute de Legea nr.64/1995 republicată şi modificată", mai spun anchetatorii.
În final, se va proceda la evaluarea activelor şi scoaterea lor la vânzare prin licitaţie publică, sumele astfel obţinute urmând a fi destinate în totalitate pentru achitarea datoriilor către creditori, după ce instanţa de judecată va dispune anularea contractelor frauduloase, precizează DIICOT.
"Pentru stabilirea exactă a părţii civile, s-a înaintat adresă către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în vederea, de către aceasta, a constituirii de parte civilă. Conform adresei nr.9028/2.06.2005, AVAS a comunicat că, întrucât suma de 77.247.732.078 lei reprezintă diminuarea valorii activelor SC Foresta Nehoiu SA, partea civilă cu privire la acest prejudiciu trebuie să se constituie SC Foresta Nehoiu SA, iar un eventual prejudiciu cauzat AVAS, ca urmare a desfiinţării contractului de vânzare-cumpărare din 2000, va fi stabilit ulterior în faţa instanţelor de judecată", se mai arată în documentul citat.
În dosarul "Foresta Nehoiu", Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă, în iunie 2010, la trei ani de închisoare, după ce instanţele inferioare dispuseseră achitarea lui şi a celorlalţi inculpaţi.
Hayssam a fost acuzat că a încheiat contractul de privatizare a societăţii Foresta SA Nehoiu (judeţul Buzău) şi apoi, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi împreună cu Gheorghe Iosif, vicepreşedinte al Consiliului, a dispus, în octombrie 2001-iulie 2004, vânzarea activelor societăţii, mai ales terenuri.
Mohamad Omar şi El Assal Emil Raja au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Iosif, judecat pentru crimă organizată şi bancrută frauduloasă, şi Carmen Marilena Popa, judecată pentru fals intelectual, au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi, respectiv şase luni de închisoare cu suspendare

Sursa Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs