duminică, 18 noiembrie 2012

Ce modificari aduce noul Cod Rutier

Legea care reglementeaza modificarile din Codul Rutier a fost publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare din 19 ianuarie 2013. Cea mai importanta schimbarea vizeaza conducerea mopedelor pentru care va fi necesar permis de conducere.

Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012, dupa ce a fost adoptata de deputati la sfarsitul lui octombrie si de senatori in septembrie, anunta avocatnet.ro.
Conform noilor reglementari, ce vor intra in vigoare la data de 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.
Pentru conducerea moppedelor va fi necesar un permis de categoria AM, care poate fi obtinut doar de persoanele care au cel putin 16 ani impliniti. Permisul AM este valabil 10 ani, iar pentru obtinerea lui este necesarea trecerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor, dar si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.
Permisul de conducere pentru scutere si mopede va fi obligatoriu doar in cazul in care conducatorul auto nu detine deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule.
Noul Cod Rutier mai prevede ca permisul de conducere poate fi reinoit doar in urma unei vizite medicale, dar si cateva reglementari in ceea ce priveste circulatia pe biciclete. Astfel, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse exclusiv pe pista respectiva.
Totodata, conform noilor modificari, categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere dupa aceasta data in felul urmator:
a) categoria A cu categoria A;
b) categoria B cu categoria B;
c) categoria BE cu categoria BE;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria CE cu categoria CE;
f) categoria D cu categoria D;
g) categoria DE cu categoria DE;
h) categoria Tb cu categoria Tb;
i) categoria Tv cu categoria Tv;
j) categoria Tr cu categoria Tr;
k) subcategoria Al cu categoria Al;
l) subcategoria B1 cu categoria B1;
m) subcategoria C1 cu categoria C1;
n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) subcategoria Dl cu categoria Dl;
p) subcategoria D1E cu categoria D1E

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs