joi, 29 septembrie 2011

Nokia va închide fabrica de la Jucu. 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Nokia a primit în 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură la acest parc, pentru investiţia de la Jucu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a precizat atunci că, pentru introducerea utilităţilor pe terenul de 159 de hectare al Parcului Industrial de la Jucu sunt necesare 33 milioane euro, din care 10 milioane euro ar urma sã fie asigurate de autorităţile judeţene şi locale, iar restul sumei din fonduri guvernamentale.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.
Producătorul finlandez de telefoane mobile a mai închis în acest an şi centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajaţi ai unităţii.

"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate", se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din România, după Dacia. După primele nouă luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.

Afacerile Nokia România au crescut anul trecut la 6,7 miliarde lei (circa 1,6 miliarde euro), de la 4,3 miliarde lei în 2009. Compania a avut în 2010 venituri de 7 miliarde lei şi un profit net de 181 miliarde lei.
Activitatea de la Jucu va fi transferată în fabrici din Coreea de Sud, India şi China

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat joi presei, că după închiderea fabricii Nokia de la Jucu, activitatea de aici va fi transferată către alte fabrici ale companiei din Asia, respectiv Coreea de Sud, India şi China.


Potrivit lui Tişe, decizia de închidere a fabricii Nokia de la Jucu are la bază doar motive economice şi nu are nicio legătură cu condiţiile din România.

"Am avut, joi, o întâlnire cu vicepreşedintele companiei Nokia, cu care am discutat despre fabrică. Decizia lor cu privire la încetarea activităţii la fabrica din Jucu a fost luată încă din februarie, iar activitatea va fi preluată de alte fabrici ale companiei din Asia, respectiv Coreea de Sud, India şi China. Poziţia lor a fost fermă, în sensul că decizia de închidere nu are legătură cu condiţiile din România, ci doar cu strategia lor economică, care vizează subcontractorii. Aspectul important care a contat a fost faptul că subcontractorii Nokia provin din Asia, iar transportul materialelor spre România era mult prea scump pentru Nokia şi atunci au preferat ca activitatea de la Jucu să fie transferată într-o altă fabrică din Asia", a spus Tişe.

Potrivit acestuia, compania Nokia şi-a exprimat disponibilitatea de a găzdui în halele fabricii de la Jucu un alt investitor.

"Halele fabricii din Jucu nu vor fi distruse, noi ne-am exprimat dorinţa să fie date unui alt investitor şi vom discuta clauzele contractuale după ce Nokia ne va informa cu privire la decizia luată. Nokia şi-a exprimat disponibilitatea de a găzdui un alt investitor în aceste hale", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Sursa Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs