
Cu mai puţin de o săptămână înaintea Paştelui, râmnicenii au intrat în febra cumpărăturilor specifice în Piaţa Centrală. Tarabele, care până acum aveau parte mai mult de privitori, sunt înconjurate de clienţi în căutarea celui mai bun raport calitate-preţ.
Dacă până zilele trecute spanacul, ceapa verde, salata, urzicile, ştevia şi loboda ţineau vânzările în top, acum cumpărăturile sunt dintre cele mai variate. Pentru o masă cât mai îmbelşugată de Sărbători, râmnicenii sunt dispuşi, se pare, să deschidă mai mult buzunarul. Evident, în capul listei de bucăţi tradiţionale ce nu trebuie să lipsească sub nicio formă de pe masa de Paşte se află carnea de miel. La magazinele din Piaţa Centrală, un kilogram costa 17,5 lei – 18 lei, preţ mai mic cu aproape 2 lei decât la Buzău. Lumea trecea, se uita, calcula, însă cu siguranţă comercianţii nu vor rămâne cu marfa nevândută.
Din fericire, comparativ cu perioade similare din anii trecuţi, preţurile la legume şi fructe nu au crescut. Ouăle se vând cu aproximativ 45-50 de bani, un kilogram de cartofi costă între 1,2 şi 1,5 lei, o legătură de ceapă 50 de bani, la fel una de ridichi. Salata costă între 1 şi 1,5 lei, iar legătura de verdeaţă (mărar, pătrunjel) 1 leu. La castraveţi, preţurile variază între 6-7 lei kilogramul cei în ţiplă şi 8 lei cei autohtoni. Roşiile costă 6,5 lei kilogramul, ceapa 1,2 lei-1,5 lei, morcovii 2 lei, mai piperate fiind preţurile la ardei, care ajung chiar şi la 14 lei kilogramul.
La fructe, cele mai căutate sunt merele, care costă 1,5, 1,8 sau 2 lei, în funcţie de sortiment şi de calitate, portocalele se vând cu 3,5 lei, dar ajung şi la 4 lei, în timp ce, ca o delicatesă pentru masa de Paşte, căpşunile costă 18 lei, preţ general.
Pentru gospodinele al căror timp este limitat, comercianţii vin în ajutor cu cozonaci cu nucă, rahat sau ciocolată, la preţul de 6-6,5 lei kilogramul şi chec, 7,5-8 lei/ kilogram.
Mihai BALTAG
Dacă până zilele trecute spanacul, ceapa verde, salata, urzicile, ştevia şi loboda ţineau vânzările în top, acum cumpărăturile sunt dintre cele mai variate. Pentru o masă cât mai îmbelşugată de Sărbători, râmnicenii sunt dispuşi, se pare, să deschidă mai mult buzunarul. Evident, în capul listei de bucăţi tradiţionale ce nu trebuie să lipsească sub nicio formă de pe masa de Paşte se află carnea de miel. La magazinele din Piaţa Centrală, un kilogram costa 17,5 lei – 18 lei, preţ mai mic cu aproape 2 lei decât la Buzău. Lumea trecea, se uita, calcula, însă cu siguranţă comercianţii nu vor rămâne cu marfa nevândută.
Din fericire, comparativ cu perioade similare din anii trecuţi, preţurile la legume şi fructe nu au crescut. Ouăle se vând cu aproximativ 45-50 de bani, un kilogram de cartofi costă între 1,2 şi 1,5 lei, o legătură de ceapă 50 de bani, la fel una de ridichi. Salata costă între 1 şi 1,5 lei, iar legătura de verdeaţă (mărar, pătrunjel) 1 leu. La castraveţi, preţurile variază între 6-7 lei kilogramul cei în ţiplă şi 8 lei cei autohtoni. Roşiile costă 6,5 lei kilogramul, ceapa 1,2 lei-1,5 lei, morcovii 2 lei, mai piperate fiind preţurile la ardei, care ajung chiar şi la 14 lei kilogramul.
La fructe, cele mai căutate sunt merele, care costă 1,5, 1,8 sau 2 lei, în funcţie de sortiment şi de calitate, portocalele se vând cu 3,5 lei, dar ajung şi la 4 lei, în timp ce, ca o delicatesă pentru masa de Paşte, căpşunile costă 18 lei, preţ general.
Pentru gospodinele al căror timp este limitat, comercianţii vin în ajutor cu cozonaci cu nucă, rahat sau ciocolată, la preţul de 6-6,5 lei kilogramul şi chec, 7,5-8 lei/ kilogram.
Mihai BALTAG
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
introduceti comentariul dvs