Aproximativ 100 de râmniceni au ajuns în ultimul timp la doctor după ce au răcit, numărul neobişnuit de mare al bolnavilor cu afecţiuni respiratorii acute depăşind cu mult perioada similară de anul trecut.
Potrivit medicului Paul Rânjea, directorul adjunct al Spitalului Municipal Rm. Sărat, afecţiunile respiratorii acute, virozele şi pneumoniile, au afectat o gamă largă de pacienţi, începând de la copii şi până la vârstnici, unii dintre ei anterior sănătoşi, alţii cu afecţiuni cronice, cu repetate specializări la activ. În aceste condiţii, Spitalul a trebuit să facă faţă acestui val neobişnuit de internări cu personalul existent, medici şi asistente, destul de redus ca număr. „Acum două săptămâni am avut totuşi o perioadă mai relaxată, cu o uşoară scădere a prezentărilor la Camera de Gardă şi a pacienţilor internaţi. Dar problemele au apărut din nou, afecţiunile respiratorii fiind cauza cea mai frecventă a îmbolnăvirilor”, a declarat pentru „Direct” medicul Paul Rânjea.
Din cauza numărului ridicat de bătrâni abandonaţi,
Spitalul Municipal Rm. Sărat riscă să se transforme într-un azil
Plecaţi la muncă în străinătate, fără să le mai pese ce lasă în urmă, mulţi râmniceni îşi sacrifică familia. Acasă rămân nu numai copiii, dar şi bătrânii din familie, care ajung să cerşească mila medicilor pentru a nu fi daţi afară din spital. Spitalul Municipal din Rm. Sărat este în permanenţă supraaglomerat cu bătrâni neputincioşi şi, conform precizărilor făcute de directorul adjunct Paul Rânjea, mulţi dintre ei fie nu au rude, fie au fost pur şi simplu abandonaţi şi cer să stea în spital pentru că nu are cine să îi îngrijească.
“Îngrijirea acestor persoane părăsite în spital, nu puţine ca număr, costă foarte mult şi imobilizează personalul nostru de îngrijire, care este şi aşa destul de redus. Aceste persoane ar trebui internate în azil sau în spitale de boli cronice”, spune medicul Paul Rânjea.
Conducerea unităţii spitaliceşti din Rm. Sărat nu ştie ce soluţie să mai aplice pentru rezolvarea acestor probleme, foarte des întâlnite.
Medicii şi pacienţii râmniceni se roagă să nu plouă!
De aproximativ 5 ani de zile, conducerea Spitalul Municipal din Rm. Sărat se străduieşte să convingă autorităţile locale că este absolut necesară construirea unui acoperiş tip şarpantă, care nu s-a făcut nici până în prezent.
“Ori de câte ori plouă, apa se infiltrează la etajul 4, în secţiile de medicină internă 1 şi 2, în saloane şi aşa supraaglomerate. Noi avem resurse financiare pentru igienizare, saloanele şi celelalte încăperi fiind măcinate de igrasie, dar nu putem demara nicio lucrare atâta timp cât nu avem rezolvată problema cu acoperişul”, a declarat directorul adjunct al Spitalului Municipal Rm. Sărat, medicul Paul Rânjea.
Anul trecut, penru reparaţii au fost alocate de la Consiliul Local 8 miliarde de lei vechi, dar banii nu au ajuns nici până acum în conturile Spitalului.
Criză de personal cu studii superioare de specialitate la Spitalul din Rm. Sărat
*Specialiştii existenţi sunt aproape de vârsta pensionării
Spitalul Municipal Rm. Sărat se confruntă cu o lipsă acută de personal medical cu studii superioare pe specialităţi deficitare: ATI, Laborator, Radiologie, Cardiologie, Neurologie, Nou-Născuţi şi Pediatrie.
Deşi aceste posturi sunt scoase la concurs chiar şi de câte trei ori pe an, niciun medic specialist nu s-a prezentat pentru a susţine concursul. În aceste condiţii, potrivit medicului Paul Rânjea, directorul adjunct al unităţii spitaliceşti, spitalul este în situaţia de a funcţiona cu medici specialişti aproape de vârsta pensionării. “Din cei 37 de medici specialişti de pe secţii, mai bine de jumătate din ei au depăşit cu mult vârsta de 50 de ani”, spune doctorul Rânjea.
În trecut, medicii tineri specialişti care erau repartizaţi la Spitalul din Rm. Sărat stăteau aici doar o scurtă perioadă de timp, apoi plecau fie la Spitalul Judeţean din Buzău, unde, de asemenea, există o criză acută de personal medical cu studii de specialitate, fie la spitale din alte judeţe. “Pe undeva a trebuit să îi înţelegem, au plecat unde li se ofereau alte perspective”, a completat directorul adjunct al Spitalului Municipal din Rm. Sărat.
Mihai BALTAG
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
introduceti comentariul dvs