vineri, 2 septembrie 2011

Lista candidaţilor USL pentru alegerile locale

"Ne daţi Consiliul Judeţean Buzău şi vă dăm Primăria municipiului Ploieşti. Dacă luaţi Buzăul trebuie să ne daţi alt Consiliu Judeţean la schimb. Luaţi Consiliul Judeţean de la Ilfov, dar acceptaţi să aveţi candidaţi pentru Consiliul Judeţean în Harghita şi Covasna. Dar la Iaşi ce facem?"

În acest mod decurg în ultimele zile discuţiile din cadrul USL privind stabilirea candidaţilor Opoziţiei pentru alegerile locale şi parlamentare din 2012. Liderii PSD, PNL şi PC trebuie să decidă până joi lista celor care vor intra în competiţia electorală împotriva celor de la PDL. Potrivit Protocolului USL, PSD are dreptul să propună 21 de candidaţi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean şi 20 de candidaţi pentru municipiile reşedinţă de judeţ. Alianţa de Centru Dreapta (PNL - PC) va propune 20 de candidaţi pentru CJ şi 20 pentru reşedinţele de judeţ.


După ce negocierile dintre PSD şi ACD se vor finaliza, lista va fi votată joi de forurile de conducere ale USL. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că social-democraţii se vor întâlni joi în cadrul Comitetului Executiv Naţional pentru a discuta despre aleşii partidului.El a spus că este posibil ca şi PNL şi PC să aibă şedinţe în aceeaşi zi sau este posibil chiar o şedinţă comună.

Lista USL rămâne deschisă la Bucureşti, unde abia au început sondajele pentru stabilirea candidaţilor la Primăria Generală şi cele de sector. Crin Antonescu a declarat că, pentru a reprezenta Opoziţia pentru funcţia de primar general, Sorin Oprescu va trebui să candideze sub sigla USL. În schimb, pentru primăriile de sector preşedintele PNL a declarat că este posibil ca Opoziţia să nu aibă candidaţi comuni, totul urmând să fie stabilit până în luna octombrie.

Lista judeţelor PSD

În competiţia pentru stabilirea candidaţilor USL pentru alegerile locale din 2012, PSD a pornit în avantaj deoarece are 16 şefi de Consiliu Judeţean, în timp ce PNL are doar cinci. Astfel, social-democraţii mai au dreptul să aleagă cinci judeţe unde să-şi propună candidaţi, în timp ce liberalilor şi conservatorilor le rămân restul judeţelor. Liderii PSD au decis să-şi păstreze majoritatea CJ-urilor pe care le deţin, singurul care intră în discuţie pentru a fi cedat este Buzăul.

Cei aflaţi în cărţi pentru a candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean din partea PSD sunt:

Radu Moldovan - Bistriţa-Năsăud
Liviu Dragnea - Teleorman
Adrian Ţuţuianu - Dâmboviţa
Ion Câlea - Vâlcea
Paul Stănescu - Olt
Ion Prioteasa - Dolj
Ion Călinoiu - Gorj
Adrian Duicu - Mehedinţi
Vasile Mihalachi - Vaslui
Nicolae Bacalbaşa - Galaţi
Nicuşor Constantinescu - Constanţa
Silvian Ciupercă - Ialomiţa
Bunea Stancu - Brăila
Marian Oprişan - Vrancea
Dragoş Benea - Bacău
Cătălin Nechifor - Suceava
Tiberiu Marc - Sălaj
Constantin Nicolescu sau Florin Tecău - Argeş
Mircea Cosma - Prahova

Judeţele Neamţ şi Buzău au rămas în discuţie până joi, urmând să se ia o decizie. Primul din cauza rezultatului slab obţinut la ultimele alegeri parlamentare parţiale, iar cel de-al doilea pentru că preşedintele CJ Victor Mocanu nu se află în graţiile conducerii PSD. În schimbul şefiei Consiliului Judeţean Buzău, social-democraţii au cerut dreptul de a nominaliza candidaţi pentru şefia CJ Prahova, dar şi pentru primăria municipiului Ploieşti. Potrivit sondajelor de opinie, liberalul Teodor Meleşcanu era cotat cel mai bine pentru preşedinţia CJ Prahova. Pentru municipiul Ploieşti, senatorul PSD Iulian Bădescu se află pe primul loc în sondaje. Cum pesediştii doresc să aibă candidaturi atât la CJ, cât şi la municipiu, liberalii au cerut la schimb preşedinţia CJ Buzău. La Neamţ lucrurile sunt complicate deoarece organizaţia PSD este în derivă după eşecul de la alegerile parţiale. Probleme au însă şi liberalii, care au o organizaţie foarte slabă în judeţul Neamţ.

Unde candidează liberalii şi conservatorii

Plecând din start cu un dezantaj, deoarece au doar cinci preşedinţi de Consilii Judeţene, liberalii şi conservatorii au dreptul să nominalizeze candidaţi în multe judeţe conduse de PDL sau UDMR. În cadrul negocierilor, lista judeţelor care va reveni liberalilor şi conservatorilor poate arăta astfel:

Ciprian Dobre - Mureş
Aristotel Căncescu - Braşov
Teodor Atanasiu - Alba
Horea Uioreanu - Cluj
Teodor Ardeleanu - Maramureş
Florin Ţurcanu - Botoşani
Răducu Filipescu - Călăraşi
Adrian Ştef - Satu Mare
Dumitru Beianu - Giurgiu
Radu Ţîrle - Bihor
Cristina Ioan - Ara
Mircea Moloţ - Hunedoara
Marian Petrache - Ilfov
Maria Grappini - Timiş

În judeţe precum Sibiu, Covasna, Harghita, Caraş - Severin, Iaşi şi Tulcea nu au fost stabiliţi candidaţii Alianţei de Centru Dreapta. La Iaşi, disputa se dă între Cristian Adomniţei şi Relu Fenechiu (PNL) şi Tudor Ciuhodaru (PC). Conservatorii vor să nominalizeze şi candidatul pentru Tulcea. Organizaţiile din Covasna şi Harghita nu au decis încă cine va fi candidatul, mai ales că şansele pentru a câştiga Consiliului Judeţean sunt nule.

Bătălia şi pentru reşedinţele de judeţ

Negocierile din cadrul USL au fost dure şi în privinţa primăriilor municipiu reşedinţă de judeţ. La Iaşi, conservatorii au insistat ca primăria să revină lui Tudor Ciuhodaru în defavoarea pesedistului Gheorghe Nichita. Şi la Craiova există o dispută puternică între Olguţa Vasilescu (PSD) şi Pavel Badea (PNL). O situaţia conflictuală există şi la Focşani, Crin Antonescu urmând să aibă o discuţie cu Marian Oprişan pentru a-l convinge să accepte candidatura liberalului Nini Săpunaru. De asemenea la Ploieşti, liberalul Adrian Semcu contestă dreptul PSD de a avea candidaţi atât la CJ cât şi pentru municipiul Ploieşti.

Sursa MEDIAFAX

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs