vineri, 9 septembrie 2011

Impozitarea suplimentara pentru mai multe case, mentinuta si in 2012

Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri vor plati un impozit pe cladiri majorat si dupa data de 1 ianuarie 2012, potrivit modificarilor aduse de Executiv Codului fiscal.


OG nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale abroga art II din Legea nr. 88/2011, act normativ potrivit caruia impozitarea suplimentara a cladirilor era limitata pana la data de 31 decembrie 2011. Deputatii au decis, in luna iunie, ca impozitarea suplimentara a cladirilor sa se aplice doar pana la finalul anului, motivand ca actul normativ si-a produs deja efectele si ca Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa elaboreze o noua metodologie de impozitare care sa se aplice incepand cu anul urmator.

Insa, imediat dupa momentul adoptarii Legii nr. 88/2011, primul-ministru Emil Boc anuntase ca Executivul va cauta o alta metoda pentru a mentine impozitarea suplimentara a cladirilor si dupa sfarsitul anului 2011.

"Am o nemultumire personala, deoarece Parlamentul, printr-un amendament, a decis ca aceste impozite sa fie aplicate doar pana la finele anului 2011, ori Guvernul nu a decis asa ceva. Sunt intr-un profund dezacord cu aceasta decizie. Am cerut in Guvern sa fie pregatit un act normativ ca si in 2012, dar si in anii urmatori sa fie platite impozite suplimentare pentru mai multe proprietati. Cred ca aceia care au mai multe case pot sa plateasca mai mult fara niciun fel de probleme", declarase premierul la acea data.

Legea nr. 88/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2010 prevede expres ca OUG nr. 59/2010 sa se aplice pana la data de 31 decembrie 2011.

Acest articol a fost, insa, abrogat prin noua OG de modificare a Codului fiscal, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri majorat, dupa cum urmeaza:
• cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
• cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
• cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.



Av. Sorina Jalba

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs