duminică, 14 august 2011

"România e plină de eolienele second-hand ale nemţilor"

Scandal diplomatic pe marginea turbinelor eoliene la Sfânta Elena

Un sat de cehi din Caraş Severin vrea oprirea instalării unor turbine eoliene lângă localitate. Ambasada Cehiei la Bucureşti a sesizat Guvernul Boc.


Ambasada Cehiei la Bucureşti a sesizat Guvernul Boc.

Ambasada Cehiei la Bucureşti a sesizat Cabinetul premierului de la Bucureşti, solicitând verificări la Sfânta Elena, un sat cu populaţie cehă din judeţul Caraş Severin, unde se cere oprirea unei duble investiţii de eoliene, româno-austriacă, în apropierea localităţii. Satul Sfânta Elena este cel mai vechi sat locuit de minoritatea cehă din Banat, situat la numai câțiva kilometri nord de Dunăre, în dreptul Porților de Fier ale Dunării. Sfânta Elena face parte din comuna Coronini, alături de satul Coronini, care este locuit în majoritate de etnici români. Locuitorii satului Sfânta Elena, sprijiniţi de asociaţii ecologiste din Republica Cehia, cer suspendarea investiţiei eoliene în apropierea localităţii, invocând presupuse probleme de mediu pe care acestea le-ar putea provoca.


Se cer verificări

"Ambasada Cehiei la Bucureşti a trimis scrisori, solicitând Cabinetului premierului şi Ministerului Mediului verificări la faţa locului”, ne-a declarat Anca Marinescu, de la Ambasada Cehiei din Bucureşti. La rândul său, deputatul Merka Adrian-Miroslav, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, ne-a confirmat demersurile Ambasadei Cehiei la Bucureşti.

"La Sfânta Elena face verificări Corpul de Control al Primului-Ministru. S-au solicitat şi probabil vor mai fi solicitate ceea ce ţine de legalitatea acestui proiect: autorizaţiile necesare proiectului, hotărârile de consiliu local, a legalităţii, în general, a demersurilor din acest proiect", ne-a declarat Merka. Lângă Sfânta Elena urmează să fie inaugurate două baterii de instalaţii eoliene, una austriacă şi una integral românească, situate la aproximativ 2 km de vatra satului, dar locuitorii par să nu fie de acord.

"Deocamdată se lucrează la drumurile către eoliene, iar documentaţiile investitorilor sunt în regulă. În plus, cehii din Sfânta au doi consilieri la noi, în Consiliul Local, care au votat pentru proiect. În plus, câţiva dintre ei au şi vândut investitorilor peste 30 de hectare de teren. Cei care nu vor proiectul sunt sprijiniţi de asociaţii ecologiste din Cehia”, ne-a declarat viceprimarul din Coronini, Iosif Milutin. La rândul său, primarul Gheorghe Dăneţ ne-a declarat: "Ei, cehii, vor să aibă la ei în ţară pădure de eoliene, iar la noi în comună să vină doar să se lăfăie ca turişti, că e natura virgină".

Scurt istoric al respingerii eolienelor

Istoricul fenomenului de respingere a instalaţiilor eoliene are un istoric relativ scurt, care s-a manifestat pentru prima oară, începând cu anul 2001, în Germania- ţara care este cel mai mare producător de instalaţii eoliene. Acolo s-au manifestat reacţii puternice de respingere a instalaţiilor eoliene, contestatarii acuzând că instalaţiile provoacă, în acelaşi timp, disconfort optic şi auditiv care se acumulează în timp. Unul dintre dealerii care intermediază transporturile de instalaţii eoliene între România şi Germania a declarat pentru "Evenimentul Zilei" că, în marea lor majoritate, instalaţiile second-hand dezafectate în Germania şi stocate în depozite până la găsirea clienţilor au luat drumul României după anii ‘90.

Eolienele noi, prea scumpe pentru români

"Fiind foarte scumpe, mulţi dintre români au preferat să cumpere instalaţii eoliene uzate, care sunt acuzate de ecologişti ca neprietenoase cu mediul şi pe care nemţii nu le mai folosesc de câţiva ani. Dealtfel, nemţii au, deja, o nouă generaţie de eoliene", ne-a declarat aceeaşi sursă.

"Noi mergem la faţa locului şi măsurăm intensitatea vânturilor cu un altimetru pentru o perioadă mai lungă. Apoi, clientul decide ce putere instalată îi este necesară- vorbim, desigur de una medie, pentru că intensitatea vântului este variabilă şi sfidează calculele, apoi facem un studiu geologic plătit pentru că instalaţia nu poate fi fixată în orice condiţii şi în orice sol.

La sfârşit, noi aducem clientului, eoliana din Germania: doar transportul din Germania cu un autotren poate să îl coste vreo 3000 euro, iar un eolian de putere mică, la second-hand, poate să urce la vreo 45000 euro. Cele mari, chiar second-hand fiind, pot să depăşească în preţ suma de 500000 euro! Fiind scumpe, majoritatea clienţilor din România cumpără instalaţii second-hand. În majoritatea cazurilor, ei doresc producerea şi vânzarea energiei către Sistemul Naţional, iar Dobrogea sau Banatul sunt teritorii bune pentru acest lucru!", a spus dealerul de eoliene.

Sursa EVZ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs