luni, 29 august 2011

Dispută între PSD şi ministrul Elena Udrea pe tema progamului USL pe Turism

Lideri ai USL printre care Victor Ponta şi Crin Antonescu au participat, vineri, la Mamaia, la lansarea viziunii USL pe Turism.

Strategia Uniunii propune, printre altele, ca litoralul românesc să devină zonă liberă pentru cazinouri şi să nu fie afectat de nicio restricţie legată de fumat.

Elena Udrea a criticat pe blog, vineri seară, prevederile viziunii USL. "Am auzit că USL a încercat să facă un program pentru turismul românesc! Uau! Altul(?), m-am gândit! Păi nu a mai facut PSD unul, între 2001-2004, cu care au marcat profund soarta turismului românesc?! Programul Guvernului Adrian Nastase referitor la turism a însemnat privatizarea frauduloasă a infrastructurii turistice", afirma Udrea.

Ea aprecia că în acest mod au ajuns zeci de hoteluri "pe mâna unor pesedişti fruntaşi ori a unor acoliţi ai lor, pe preţuri de nimic şi fără nicio obligaţie legată de desfăşurarea activităţii de turism".

"Aşa a fost distrusă staţiunea considerată "perla Banatului", Băile Herculane cumpărată pe numai 1,5 milioane de dolari de deputatul PSD Iosif Armaş în 2001. Hoteluri renumite aflate în clădiri monumente istorice au fost lăsate să se degradeze, fiind astăzi abandonate şi gata să se prăbuşească. La fel pe litoral, unde fraţii Micula au dobândit, pe vremea PSD, o cotă importantă din infrastructura vândută păgubos pentru stat, apoi au ipotecat hotelurile pe bani mulţi şi acum le ţin închise, nenorocind staţiunile din sudul litoralului în special", scria Udrea.

Potrivit Elenei Udrea, viziunea USL înseamnă "dereglementarea activităţii turistice şi se reduce la litoral, ca şi când doar aici se face turism în România".

"Opoziţia ar vrea, deci, ca oricine să facă orice în turism, după cum îl taie capul. Propunerile lor orientate numai către litoral sunt în număr de trei. Să se poată fuma în voie oriunde şi oricând - cred că asta este cea mai superficială propunere pe care am auzit-o vreodată. Sincer, nu m-am gândit niciodată că ţigările ar putea fi salvarea litoralului românesc. A doua propunere prevede ca litoralul să fie înţesat de cazinouri. Ceea ce mi se pare de-a dreptul ironic, având în vedere că Radu Mazăre nu a fost în stare să rezolve nici măcar problema Cazinoului din oraşul său şi a fost nevoie să intervină ministerul pe care îl conduc", se arată în comunicat.

Ea sublinia că, spre deosebire de perioada în care PSD a fost la putere, acum, pentru prima oară după 1989, se reabilitează staţiunile balneoclimaterice, se reface şi extinde domeniul schiabil din România, se construiesc staţiuni noi, apar reglementări clare în ceea ce priveşte dezvoltarea urbanistică a zonei litoralului. Şi nu în ultimul rând, turismul românesc este promovat de o manieră credibilă şi profesionistă la nivel interaţional.

"În concluzie, USL să vorbească despre turism când va aduce înapoi hotelurile şi toată baza materială pe care le-a mătrăşit!", se arăta în încheierea postării Elenei Udrea.

În replică, PSD a remis, duminică, un comunicat, în care preciza că lansarea viziunii USL în Turism "a declanşat o campanie furibundă a celei care se autonumeşte «conducătorul turismului românesc», urmată de câţiva «acompaniatori», în frunte cu Traian Igaş, absolut întâmplător şi eronat în funcţia de ministru de Interne".

"Fără ca vreunul dintre aceştia să fi citit propunerile USL, Elena Udrea a lansat acuzaţii inacceptabile la adresa opoziţiei, dar mai ales a guvernării PSD. Neavând pregătirea unei analize pertinente a Programului USL, Elena Udrea face comentarii superficiale referitoare la Guvernarea PSD, din 2001-2004, cea mai performantă de până acum", afirmă PSD.

În comunicat se arată că în ianuarie 2001, circa 50% din turism nu era privatizat, iar la sfârşitul lui 2002 privatizarea în turism era, practic, încheiată, după aplicarea unui program de privatizare "de o transparenţă fără precedent".

De asemenea, PSD menţionează că în mandatul 2001-2004 au fost create şi nenumărate programe în Turism, o mare parte din ele fiind folosite astăzi de către ministrul Elena Udrea.

"De ce facem telegondole în Parâng, fără să avem infrastructura turistică, telegondole de 20 de milioane de euro? Este o întrebare la care Elena Udrea va trebui să răspundă!", se arată în comunicatul PSD.

Social-democraţii susţin că de doi ani de zile, Elena Udrea nu a alocat nici un leu pentru promovarea internă, deşi toate patronatele din turism au solicitat în mod insistent acest lucru.

"În schimb, programul efemer «România, land of choice» a început şi s-a terminat, la fel de brusc, în 2009, scopul său fiind doar acela de a susţine campania prezidenţială din 2009", se mai arată în comunicatul PSD.

Social-democraţii afirmă că dacă privatizările în Turism din perioada guvernării PSD sunt frauduloase, Udrea trebuie să sesiseze organele competente, "controlate şi acestea de actuala putere".

Sursa Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs