vineri, 1 iulie 2011

Taxa auto, in incertitudine



Desi e 1 iulie, data la care noua modalitate de calcul a taxei auto trebuia sa intre in vigoare, guvernantii nu au luat, inca, nicio hotarare in aceasta privinta. Ei amana transarea problemei, fara sa precizeze, insa, cand se vor decide.
Un proiect de lege privind calculul taxei auto a fost publicat in 17 iunie pe site-ul Secretariatului General al Guvernului si pe cel al Ministerului Mediului. Actul normativ stabilea ca noua formula de calcul a taxei auto va intra in vigoare de la 1 iulie 2011, urmand ca valoarea taxei sa se diminueze cu aproximativ 30%.
Ulterior, guvernantii au scos din proiectul de lege data de 1 iulie, insa nu au inlocuit-o cu un alt termen, astfel incat noua formula de taxa auto ramane, in continuare, o incertitudine.

Totusi, membrii Guvernului sunt obligati sa transeze situatia cat mai curand, dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, la inceputul lunii aprilie, ca taxa auto contravine dreptului UE pentru ca produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

In cazul in care nu modifica taxa de poluare, Romania risca declansarea procedurii de infrigement (incalcarea dreptului comunitar) si amenzi usturatoare din partea UE.

Impasul in care se afla Executivul este cu atat mai mare cu cat, marti, s-a publicat in Monitorul Oficial si legea care stabileste domeniile in care Guvernul este abilitat sa emita ordonante in timpul vacantei parlamentare. Taxa auto, insa, nu se regaseste printre ele.
Av. Sorina Jalba

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs