joi, 2 iunie 2011

Modificări ce vor fi aduse Constituţiei


Printre modificările din proiectul de revizuire a Constituţiei, Traian Băsescu a menţionat:Termenul arestării preventive se va prelungi de la 24 de ore la 48 de ore. Din practică a rezultat că 24 de ore este prea puţin.

Percheziţia, arestarea sau reţinerea parlamentarilor se poate face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Se instituie un termen de 10 zile pentru ca Parlamentul să se pronunţe asupra unui nou Guvern. Dacă Parlamentul nu se pronunţă în cele 10 zile, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouă nominalizare.

Se elimină din Constituţie prezumţia caracterului licit al averii. Prezumarea caracterului licit se poate face în lege, nu e nevoie să fie în Constituţie, pentru că acolo se pot descrie şi condiţiile în care se întâmplă asta.

Propunerea primului ministru de revocare şi de numire a unor membri ai guvernului se poate face numai după consultarea cu Preşedintele.

Limitarea posibilităţii Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului: se poate face o singură dată pe sesiune parlamentară cu excepţia bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs