joi, 30 iunie 2011

Asigurarea obligatorie a locuinţei, până pe 15 iulie. Proprietarii care nu cumpără o poliţă risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 ron


Cine nu şi-a asigurat până acum casa sau apartamentul mai are la dispoziţie doar două săptămâni pentru a cumpăra o poliţă, în caz contrar riscând să primească o amendă între 100 şi 500 de lei. Data limită este 15 iulie. Doar un sfert din cei opt milioane de proprietari din România sunt asiguraţi în acest moment printr-o poliţă obligatorie sau facultativă.
Numărul poliţelor emise zilnic a crescut în ultima lună şi jumătate de cinci ori faţă de ritmul de subscriere consemnat în primăvară. Astfel, dacă în martie-aprilie se emiteau mai puţin de 500 de poliţe în fiecare zi, de la jumătatea lunii mai şi până în prezent s-au vândut în medie circa 2.500 de poliţe pe zi. Numărul clienţilor noi a scăzut dramatic la începutul anului după ce Ministerul de Interne a amânat cu şase luni data la care asigurarea locuinţelor devine obligatorie, în caz contrar proprietarii urmând să fie sancţionaţi de către primării. Amenda este cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro în funcţie de materialul din care este construită locuinţa şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. O poliţă facultativă este mai scumpă, ajungând în medie la 50 de euro, dar acoperă mai multe riscuri şi sumele asigurate sunt mai mari.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost modificată de către deputaţi la sfârşitul anului trecut astfel încât proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren să nu mai fie obligaţi să cumpere şi o poliţă obligatorie.
Sursa MEDIAFAX

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs