luni, 7 februarie 2011

Acţiuni preventive în mediul rural

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău a organizat acţiuni pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în localităţile rurale, actiuni în care au fost angrenaţi poliţişti din structurile de ordine publică şi de la Serviciile de Investigaţii Criminale, Investigare a Fraudelor şi Rutier, precum şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău.
S-a acţionat în sistem integrat, forţele participante desfăşurând activităţi punctuale ce au vizat descurajarea celor predispuşi la comiterea de fapte de natură penală sau contravenţională, în vederea diminuării fenomenului infracţional, şi desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului rutier.
De asemenea, poliţiştii de ordine şi siguranţă publică au efectuat controale la obiective prevăzute cu pază, pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale pe această linie, poliţiştii de investigare a fraudelor au efectuat verificări la societăţi comerciale, pentru prevenirea şi combaterea activităţilor comerciale ilicite, iar poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au oprit în trafic autovehiculele înmatriculate în străinătate, în vederea clarificării situaţiei juridice.
Au fost legitimate aproximativ 900 de persoane, cu privire la 81 dintre acestea fiind efectuate verificări în bazele de date, iar 39 au fost conduse la sediile Poliţiilor pentru verificări suplimentare.
S-au efectuat controale la aproximativ 50 de obiective, pe linia Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, iar echipajele care au acţionat în filtrele instituite în trafic au oprit pentru control peste 650 de autovehicule, 22 fiind maşini înmatriculate în alte state.
Urmare a activităţilor întreprinse ,au fost constatate 3 infracţiuni (două judiciare şi una la regimul silvic) şi au fost aplicate 226 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, la Legea nr.12/1990, Legea nr.333/2003 şi O.U.G. nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, valoarea totală a amenzilor fiind de 22.962 de lei.
Poliţiştii au reţinut permisele a cinci şoferi - patru cu vârste cuprinse între 23 şi 62 de ani, din oraşul Nehoiu şi comunele Grebănu, Glodeanu Siliştea, Năeni, şi un cetăţean italian de 62 de ani - care au fost depistaţi băuţi, etilotestele indicând concentraţii alcoolice cuprinse între 0,20 mg/l şi 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 250 de lei de la o societate comercială din comuna Vadu Paşii, administratorul neavând documente de provenienţă pentru marfa expusă la vânzare. Administratorul firmei a fost sancţionat contravenţional conform Legii nr.12/1990, cu amendă în valoare de 1.500 de lei.

Exemple:

*** În noaptea de sâmbătă spre duminică, cu puţin înainte de ora 01.00, un echipaj de poliţie ce acţiona pe raza comunei Râmnicelu a oprit pentru control un autovehicul înmatriculat în judeţul Vrancea, la volan fiind identificat un tânăr în vârstă de 21 de ani, din comuna Ziduri, care era însoţit de doi consăteni de 25 şi 18 ani şi de un râmnicean în vârstă de 33 de ani.
În portbagajul maşinii au fost găsite 5 bare metalice, cu privire la care cei trei tineri au recunoscut că le-au sustras de pe raza comunei Râmnicelu, fiind folosite ca spalieri pe un teren cultivat cu viţă de vie.
În cauză s-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Râmnicelu.

*** Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 17.00, în timp ce acţionau pe linie silvică pe raza satului Bâscenii de Jos, comuna Calvini, poliţiştii de la Postul de poliţie Calvini şi un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Cislău au depistat în pădurea administrată de Ocolul Silvic doi localnici în vârstă de 35 şi 42 de ani, care tăiau arbori ce nu erau marcaţi de reprezentanţii silvici.
Pe numele celor doi s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr.46/2008, Codul Silvic.

*** Sâmbătă, în jurul orei 14.00, pe raza comunei Berca au fost prinşi în flagrant doi tineri în vârstă de 17, respectiv 21 de ani, ambii din comuna Verneşti, în timp ce sustrăgeau plasă de sârmă din gardul împrejmuitor al unei grădini.
Suspecţii au fost conduşi la sediul Poliţiei pentru cercetări, pe numele lor fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.
Prejudiciul a fost recuperat, plasa dislocată fiind restituită persoanei vătămate.


Sursa IPJ BUZAU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs